úterý 3. července 2012

Chorvatsko 2012

ELLA: V neděli 17. června odpoledne jsme rovnou ze závodů MTBO v Jedovnicích odjeli i s babičkou Jájou do ciziny. Čekala nás týdenní dovolená v Chorvatsku. Jeli jsme přes Brno, Vídeň, Graz, až několik km před hranice se Slovinskem, kde jsme přespali ve stanu na odpočívadle. Cestou bylo vedro, ale značnou část jsme jí s Lisou prospaly. Druhý den jsme pokračovali přes Slovinsko (Maribor, Ljubljana) do Chorvatska. Tam jsme projeli města Koper, Buje, Novigrad a odtud už to bylo co by kamenem dohodil na poloostrov Lanterna, naše cílové místo. Lanterna se nachází na Istrijském poloostrově a je to vlastně jedno velké přímořské letovisko skládající se z kempů, apartmánů a hotelů.
Na recepci na nás už čekala teta trenérka Eva, která nás dovedla do našeho apartmánu (Gordana). Hned mě také vzala k moři, aby si ostatní mohli vybalit. Setkala jsem se tam s Jůlinkou Hladíkovou, která se však bohužel ještě tentýž den vracela do Prahy. Odpoledne jsme pak vyrazili k moři všichni. Našli jsme pěknou oblázkovou pláž, kde nás Lisou moc bavilo hrát si s kamínky a Lisu také strkat si je do pusy. To se však moc nelíbilo rodičům. V úterý šly nejprve maminka s babičkou na zdravotní cvičení a tatínek s námi na hřiště. Potom jeli rodiče s Adélkou na kolo, ale už prý bylo dost vedro, takže příště chtěli vyjet dříve. Tím ovšem vznikl jistý spor o hlídání nás dětí, protože maminka s babičkou si nechtěly nechat ujít pravidelné ranní cvičení a tatínek ranní vyjíždky na kole. Na cvičení jsme pak tedy chodily také, ale  trochu jsme tam vyrušovaly. Mimo to se ještě některá odpoledne konala cvičení v moři, při kterých nás tatínek hlídal.
Ve středu odpoledne jsme navštívili městečko Poreč, kde jsem si konečně dala svoji vysněnou zmrzlinu. Byla moc dobrá - jahodová. V Poreči byla maminka, když jí bylo asi 13, na svojí první zahraniční dovolené v životě. Další dny jsme nadále chodili k moři a více a více se s ním sbližovali. Rodiče si dokonce nasadili plavecké brýle a osvěžili si trochu plavecký styl kraul. Mne učila babička plavat prsa, ale pořád mi to moc nejde. Kromě hraní si na břehu moře nás bavilo i řádění v apartmánu. Měli jsme tam prostorný balkón s výhledem na moře, kde jsme stolovali a jednou tam rodiče a pak i já s babičkou přespali. Další zábavou bylo "mordování " babičky, kterou však stále dosti bolela záda. Na fotce můžete mimo jiné vidět, jak mě Adélka učí pojmenovávat jednotlivé prsty nebo kraba, kterého jsme viděli u moře. Rodiče měli po večerech pré a chodili tajně na zmrzlinu a hrát karty s kamarády. Kromě Adélky a Evy tam ze známých byli ještě Klárka s Martinem a rodiče Lucky - Skleničkovi.
Na cestu domů jsme se vydali v pondělí v 10 dopoledne. Jeli jsme celý den s občasnými přestávkami na svačinu. V 10 večer jsme vysadili babičku v Modřanech, od dědečka jsme dostali dobré lívance na cestu a pokračovali dál do Čelákovic. Dovolená u moře se nám líbila a i cestu jsme zvládli celkem v pohodě, jen tatínka to tam asi zas tak nebavilo a moře se mu zdálo studené, takže prý pojedeme příště asi někam jinam - možná do hor.

1 komentář:

  1. Ahoj Ello a Liso, koukam, ze jste si to v Chorvatsku pekne uzivaly:-)
    Pozdravujte rodice a pekne si uzivejte leto!
    Zuzka

    OdpovědětVymazat